Schokland

Archeoroute speurtocht-page-002

De Archeoroute op het drooglegde eiland Schokland dat op de Werelderfgoedlijst staat, bestaat uit twee rondjes die gemakkelijk met elkaar te verbinden zijn. De eerste gele route is vijf kilometer lang. Gaat het lekker dan kun je de hele route van tien kilometer lopen door het rode traject eraan vast te plakken.

Jongeren kinderen kunnen onderweg lekker slapen in de wagen of paardenbloemen plukken die hier in het voorjaar en in de zomer in overvloed groeien.

Voor oudere kinderen is dit ook een leuke wandeling.  Zij kunnen onderweg een speurtocht doen en vragen beantwoorden over de geschiedenis van Schokland. Zo leren zij de voormalige bewoners van het eiland kennen, zoals Onk en Loen uit de tijd van de Rendierjagers. En Peter en Karin, de Polderpioniers.

Want op  Schokland dat onder permanente bedreiging van de zee lag zijn diverse resten gevonden van prehistorische en vroeg-historische leefgemeenschappen.  We maken het jullie makkelijk want onderaan deze pagina plakken we de speurtocht, zodat jullie je alvast kunnen voorbereiden.

Schokland is vooral bekend omdat het als eerste Nederlandse monument een plek op de Werelderfgoedlijst verwierf. Eeuwenlang lag het eiland als een kwetsbare veenrug in een vaak woeste Zuiderzee. Door zeespiegelstijging en stormvloeden werden steeds weer stukken weggespoeld. Uiteindelijk bleef slechts een klein, langwerpig strookje land over. Nu is Schokland een eiland op het droge, dat nog altijd boven het polderlandschap ‘uitstijgt’.

Het telt negen rijksmonumenten, waaronder vijf archeologische terreinen. De gebouwde rijksmonumenten bestaan onder meer uit een lichtwachterswoning en een kerkgebouw. Daarnaast zijn er honderden archeologische terpen, kerkresten, dijksystemen en andere relicten aangetroffen.

Archeoroute speurtocht-page-001

 

Plaats een reactie